Tu ce culori folosești pentru filtrul viitorului tău?

Avem tendința de a ne asupri singuri nația mai înfocat decât ne spune istoria că au făcut-o cotropitorii. ”Românii sunt hoți, leneși, nespălați, inculți, profitori, atotștiutori, perverși, etc” spunem adesea ridicând dintr-o sprânceană a dispreț.

Într-adevăr, sunt multe statistici care nu ne sunt favorabile. Într-adevăr, participi în mod constant, fără voia ta, la situații neplăcute în care sunt implicați semenii tăi, ești îngrozit de nivelul de agresivitate și violență verbală prezent pe rețelele de socializare, de lipsa coerenței argumentelor sau de gradul de neștiință. Dar sunt atât de mulți alți oameni valoroși, curioși, inteligenți, echilibrați, amuzanți, informați, adaptați, talentați, oameni minunați, care te inspiră să evoluezi, să crești, să te dezvolți, să te autodepășești, încât orice generalizare este nu numai inutilă, ci și teribil de nedreaptă.

Sigur că te simți dezamăgit, rănit, dezorientat, furios, pierdut, nevăzut, frustrat, atunci când tu încerci să-ți păstrezi integritatea, să menții calea dreaptă și totul se prăbușește în jurul tău sub rafala de lovituri pe care le primești. E firesc să te întrebi dacă merită, dacă ai puterea să mergi mai departe. Bineînțeles că vei fi dezamăgit atunci când cineva cunoscut îți va înșela așteptările însă amintește-ți cât de bine te-ai simțit atunci când cineva în care nu credeai sau care te-a rănit în trecut, a făcut un gest frumos pentru tine, un act de bunătate neașteptat.

Îmi place să văd viața în culori. Dar indiferent cât de sumbre ar fi ele, am aflat că dacă reușești să ajustezi doar o fărâmă filtrul, poți scoate o imagine luminoasă din orice ipostază. Oamenii nu sunt eminamente buni sau răi. Noi, cu toții, suntem un amestec de lucruri pozitive și negative, străduindu-ne cum putem, din ce a avut viața de dat pentru noi până acum, să găsim calea care este potrivită pentru noi.

Iar această asuprire pe care o aruncăm generalizat asupra tuturor, are un izvor tainic și neumblat care se numește asuprirea de sine. Câtă vreme nu vom reuși să ne prețuim mai mult pe noi înșine, să ne acordăm încredere că putem merge și drept, fără să ne îndoim, să ne dăm speranță, să ne iertăm greșelile, să fim buni, blânzi, miloși cu noi, va fi foarte greu să schimbăm cu ceva statisticile acelea care la final rămân doar atât: niște numere prinse etern într-un moment oarecare din timp. Tu ce culori folosești pentru filtrul viitorului tău?

 

Photo editor: Miruna Pascu – https://pascuannamiruna.wixsite.com/

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: