Mai multă libertate sau mai multă claritate?

Vorbim atât de mult despre libertate ca despre o valoare supremă la care cu toții aspirăm. Vorbim despre ea ca despre un drept inalienabil. Vorbim despre libertate ca și cum ar fi o emoție, o extensie a sufletului nostru, o condiție obligatorie a fericirii. Însă, din păcate, prea puțin vorbim despre responsabilitățile noastre atunci când libertatea face parte din contextul pe care îl trăim.

Am luptat foarte mult pentru acest drept, în diverse situații de viață: să ne scuturăm de dictatura comunistă, să avem acces la informații, să avem dreptul de a alege ce e bine pentru noi, să creștem odată mari și să nu mai depindem de cei care ne-au crescut. E absolut firesc ca acum să nu mai luăm niciodată de-a gata noțiunea de libertate, să o preamărim, să o valorizăm și să luptăm până la ultima fărâmă de putere pentru a o apăra.

Însă, cu toată libertatea supremă din lume, omul nu va putea fi niciodată fericit dacă va trăi singur, izolat, îndepărtat. Suntem ființe sociale și, deși liberi și unici în individualitatea noastră, doar laolaltă putem străluci cu adevărat. Iar atunci când vorbim despre societate, vorbim în aceeași măsură de cei care ne înconjoară, cât și despre noi înșine.

Vorbim despre libertate ca despre o putere imensă care nu ar trebui să aibă niciodată granițe, bariere, opreliști. Dar odată cu această putere imensă vine și o doză gigantică de responsabilitate, pentru că, oricât de nezdruncinat ar fi libertatea, efectele și consecințele neînțelegerii ei adecvate pot fi devastatoare asupra tuturor.

Poți să te simți liber dar nu într-atât încât să curmi fără urmări viața altcuiva. Poți alege să plonjezi în neant dar nu așteptându-te să rămâi în existență. Poți face alegeri pentru tine dar nu fără să iei în considerare cum vor fi afectați cei din jur.

Poate că te mândrești cu libertatea și încrederea pe care o acorzi partenerului romantic. Însă atunci când acesta te anunță că s-a mutat peste mări și țări, fără vreun avertisment, lăsându-te să faci față singur provocărilor la care v-ați înhămat împreună, te vei simți înșelat și rănit, în niciun caz fascinat de gradul de libertate personală pe care partenerul tău îl simte.

E dreptul tău să alegi ce crezi tu că e mai bine pentru corpul tău, însă atunci când această decizie va influența ce se va întâmpla cu o întreagă categorie de persoane, nu mai vorbim deja de alegeri ci de resonsabilități.

Libertatea este o valoare supremă, un drept inalienabil, o extensie a sufletului nostru, o putere imensă pentru care merită să lupți cu toată forța ta. Însă dacă nu o înțelegi în plenitudinea desfășurării ei miraculoase, foarte curând se va fi transformat doar într-o himeră după care alergi neîncetat, fără a fi capabil vreodată să o stăpânești cu adevărat.

 

Sursa foto: www.awarenessdays.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: