Cum să devenim oameni de succes?

Generațiile adulte de astăzi au crescut cu convingerea că școala are un rol extrem de important pentru a ne asigura succesul în viață. Perpetuăm la rândul nostru această convingere în modul prin care ne preocupăm de copiii noștri. Suntem foarte atenți la performanțele lor școlare, la dovezile de responsabilitate și conștiinciozitate, la coeficientul de inteligență cognitivă, mândrindu-ne cu rezultatele lor școlare. Respirăm ușurați atunci când nivelul lor academic este ridicat și simțim că ne-am făcut foarte bine treaba de părinți.

Studiile longitudinale realizate pe o perioadă de 25-30 de ani, realizate pe generații de copii devenite adulți, ne arată însă că, deși importante, performanțele școlare nu ne garantează succesul în viață. Astfel, în ultimii ani, dezvoltarea inteligenței emoționale a început să fie principalul subiect de preocupare al noilor părinți.

De ce este atât de importantă inteligența emoțională și la ce se referă ea mai exact?

Emoțiile, deși nevăzute, sunt cele care ne vor însoți permanent, vor hotărî starea noastră de spirit și vor seta nivelul calitativ al vieții noastre. Așa că, dacă tot ne vor fi întotdeauna companioni, mai bine ni le-am face prieteni și am încerca să învățăm să le cunoaștem și să le manageriem adecvat. La acest capitol, nu suntem foarte pricepuți. Nu face parte din cultura noastră să investigăm ce simțim cu adevărat, iar atunci când suntem întrebați, vom răspunde automat: bine sau rău. Dar asta poate însemna o multitudine de lucruri: vesel, optimist, relaxat, liniștit, curios sau trist, supărat, furios, dezgustat, etc. Atunci când identificăm o emoție cu numele ei real, fie ne va fi mai ușor să o regăsim, fie mare parte din încărcătura ei inconfortabilă va dispărea, acum că știm cu cine avem de-a face.

Gestionarea emoțiilor este la fel de importantă. Chiar dacă te-ai pregătit pentru test, dacă nu-ți poți controla anxietatea, îți va fi greu să te concentrezi.

Construirea relațiilor interpersonale este al doilea pas în dezvoltarea inteligenței emoționale. Modul cum relaționăm cu cei dragi nouă ne poate oferi fie echilibrul și stabilitatea de care avem nevoie ca să putem merge mai departe, fie ne poate ține captivi într-o dramă care ne va preocupa cu totul mintea și capacitățile.

Cu toții ne dorim să avem copii care se descurcă în viață. Însă acest lucru nu va fi posibil fără un nivel crescut al autonomiei. Atunci când conștientizezi că nu mai ai nevoie de atât de mult ajutor din partea celorlalți, că te descurci singur, crește exponențial încrederea în tine, starea de bine și curajul de a te avânta în activități noi care te vor dezvolta.

Atunci când ești pe cont propriu trebuie însă să iei și decizii pentru tine. Asta înseamnă să ai capacitatea de a face alegeri care sunt în favoarea ta, dar în același timp, înțelegând că fiecare alegere are consecințe atât pentru tine cât și pentru cei din jur.

Ca să apară în viața noastră, succesul are nevoie ca noi să putem funcționa la o capacitate cât mai mare. Sunt foarte multe exemple de persoane cu un IQ ridicat, cu performanțe academice înalte, care însă trăiesc cu o anxietate intensă, care au reacții inadecvate în societate, care nu reușesc să mențină o relație, care sunt priviți ca fiind ciudați și marginalizați, care depind în continuare de familii sau terți și care au luat decizii ce le-au deturnat considerabil ascensiunea.

Succesul în viață nu se limitează la capacitățile intelectuale, ci aduce cu sine o bună calitate a vieții, relații armonioase, curajul de încerca noi provocări, veselie, responsabilitate, bucurie, echilibru, împăcare, încredere, adaptabilitate și o viață care merită cu prisosință să fie trăită frumos.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: