Cum e să trăiești într-o lume anxioasă?

Lumea este un loc extrem de periculos și la fiecare pas ne pândesc pericole de netrecut. Oricând poți fi victima unui accident, fie ca șofer, fie ca pieton, pot izbucni incendii, poți fi lovit de trăsnet, cutremure, accidente banale la serviciu, pe drum sau acasă, înec sau alte catastrofe și primejdii. Cu toții experimentăm chiar acum efectele unui virus atât de neașteptat încât pare incredibil.

Deși cunoaștem aceste posibilități, reușim cumva să le ignorăm și să ne trăim viețile ca și cum orice pericol este la mare distanță de noi.

Însă nu toată lumea reușește să se detașeze. Aceia care au o personalitate anxioasă, trăiesc în fiecare zi cu această teamă și neliniște în suflet. Rareori au ocazia să prindă o pauză și să se relaxeze puțin.

Fie că s-au născut pregătiți ereditar pentru această soartă, fie că mediul, evenimentele de viață i-au silit să devină așa, anxioșii trăiesc constant făcându-și griji chiar și pentru cele mai neînsemnate probleme. De la accidente care îi pot afecta pe ei sau pe cei dragi, tragedii sau catastrofe, până la întârzieri ale unor plăți sau facturi, sistemul de alarmă al anxioșilor va țiui mult mai frecvent și mai intens decât se întâmplă în mod normal altor persoane.

Nu e un mod de viață la care ți-ai dori de bunăvoie să te înhami însă, în cazul acestui tip de personalitate, nici nu ai cum să renunți, fără ajutor, la el.

În funcție de diagnostic și de gradul de anxietate experimentat, intervenția are două direcții de deplasare: psihoterapia, în principal, însoțită uneori de medicație. Psihoterapia include tehnici de relaxare, restructurare cognitivă, psihanaliza, etc. iar medicația, oferită doar în acele cazuri în care pacientul se află într-o suferință profundă, constă în anxiolitice și antidepresive.

Există și avantaje ale acestui tip de personalitate: o persoană îngrijorată permanent de pericolele din jur va face tot ce-i stă în putință ca să le preîntâmpine, va analiza scenarii posibile, va fi atentă la fiecare element, va proiecta strategii și soluții de rezolvare, se va informa, ceea ce face ca, în cazul unei situații dificile, aceasta să fie mult mai pregătită, mai stăpână pe problemă și să se descurce mult mai bine în situații critice. De asemenea, îngrijorate de întârzieri, termene limită, penalizări, persoanele anxioase au șanse să performeze mult mai bine profesional, să fie mai responsabile, organizate, atente la detalii, ceea ce le va aduce aprecierea la locul de muncă.

Însă efortul depus continuu, teama aceea constantă, nevoia permanentă de un control total, imposibil de obținut, vor scădea atât de mult calitatea vieții încât singura variantă acceptabilă este angajarea într-o sesiune de psihoterapie.

Francois Lelord și Christophe Andre ne oferă în cartea ”Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile” un tabel cu afirmații menit să ne lămurească dacă avem trăsăturile unei personalități anxioase. Puteți afla mai jos dacă aveți motive să vă îngrijorați sau nu.

 

Adevărat Fals
1.       Adesea nu pot dormi din cauza grijilor.
2.       Riscul de a pierde un tren mă angoasează teribil.
3.       Mi se reproșează adesea că îmi fac prea multe griji pentru orice.
4.       Întotdeauna mă achit de obligații (facturi, impozite, chitanțe) cât pot de repede.
5.       Când se întâmplă ca o persoană pe care o aștept să întârzie, nu pot să nu mă gândesc la un accident.
6.       Am tendința de a verifica de două ori mersul trenurilor, rezervările și întâlnirile.
7.       Adesea îmi dau seama prea târziu că mi-am făcut prea multe griji pentru un lucru fără însemnătate.
8.       Câteodată, în timpul zilei, simt nevoia să iau un tranchilizant.
9.       Când sunt luat(ă) prin surprindere am palpitații.
10.   Uneori mă simt tensionat(ă) fără să știu de ce.

 

 

Sursa foto: www.drewreportsnews.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: