Cu iubirea în sala de judecată

O lungă perioadă de timp, țara noastră a trecut printr-un regim bazat pe impunerea forțată a puterii, ceea ce, în ciuda vehemenței noastre de a nega impactul istoriei asupra indivizilor, a lăsat urme adânci în modul cum funcționăm. La zeci de ani după acest regim, noi încă avem o teamă imensă în a ne permite să ne simțim vulnerabili. Blocăm emoții, ascundem slăbiciuni, disimulăm, ne eschivăm, crezând că astfel ne protejăm, că vom părea puternici, că nimic nu ne va răni. În realitate însă, tocmai această teamă și lupta cu vulnerabilitatea sunt cele care ne slăbesc și ne alterează calitatea vieții.

Pandemia care s-a abătut recent asupra noastră ne-a afectat și ea în foarte multe direcții, o parte dintre ele neașteptate. Astfel, la nivel mondial, cuplurile au ajuns în impas, crescând alarmant rata divorțurilor.

Cauzele sunt multiple: probleme financiare, nivel de anxietate crescut, diferențe semnificative în a procesa situația actuală, lipsa spațiului personal, confruntarea cu unele probleme evitate anterior, etc.

Însă una dintre problemele eterne care vor bântui mereu cuplurile este comunicarea deficitară între cei doi parteneri.

În fiecare relație pe care o avem, pornim cu certitudine de la premisa că există un singur adevăr pe care doar unul dintre noi îl poate deține. Tranformăm astfel legătura noastră, din una romantică, bazată pe emoții, compasiune, empatie, înțelgere, într-o luptă veșnică pentru cine are dreptate. Vom aduce argumente, vom căuta dovezi, vom trage plapuma mai mult spre partea noastră, vom apela la prieteni sau cunoștințe ca la niște judecători supremi, consumându-ne în acest proces întreaga energie relațională. Orice pas înapoi, orice ezitare, orice semn de vulnerabilitate, îi va oferi celuilalt spațiu suficient cât să preia avantajul și să se îndrepte vertiginos spre victorie. Devenim adversari din parteneri fără să ne întrebăm măcar dacă asta ne dorim cu adevărat.

Poate dacă ne-am lua un răgaz de o clipă, am descoperi mirați că adevărul tău este la fel de valid ca și adevărul celuilalt, că a asculta și a încerca să înțelegi perspectiva lui, îți deschide noi orizonturi asupra relației voastre, că oamenii sunt diferiți, au simțiri variate, au trecut prin experiențe diferite dar acest lucru nu le știrbește cu nimic din umanitate.

Poate că nu trebuie neapărat ca cineva să aibă dreptate. Poate uneori e suficient să-ți permiți o secundă de vulnerabilitate ca să închei o luptă care nu folosește nimănui. Crezi cu adevărat că această victorie este una de care să te poți bucura la final?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: