Conflictul presupune o ciocnire de idei aflate în opoziție, în incompatibilitate, în dezacord una față de cealaltă. Fie crezi foarte puternic în ideea ta, fie nu dorești să cedezi, fie te incită această provocare, conflictul va găsi de multe ori o cale să escaladeze. Felul în care acesta este perceput, interpretat și manageriat depinde de fiecare persoană în parte.
Pentru unii, conflictul este sinonim cu scandalul și implică neapărat țipete, ton ridicat, autoritate, jigniri, amenințări, intimidări. Deși mulți oameni caută conflictul ca modalitate de a dezamorsa anumite furii neînțelese și nerezolvate care li se zbat în interior, toată lumea dorește ca acesta să înceteze cât mai grabnic.
Singurul mod în care un conflict poate înceta este printr-o comunicare eficientă. Iar scandalul este departe de a fi capabil să îndeplinească condițiile unei asemenea comunicări. Și asta din câteva simple motive:
-țipetele, amenințările și tonul ridicat te pun în gardă, îți inspiră teamă, nevoia de a te apăra împotriva atacului, ceea ce blochează aproape total înțelesul mesajului și deci, rezolvarea conflictului.
-jignirile și intimidările vor abate atenția de la conflict și se vor centra în plan personal, acolo unde nu se găsesc argumente, logică și soluții eficiente.
-autoritatea și tonul superior sunt doar niște paravane după care ne ascundem atunci când încercăm să suplinim prin atitudini, fragilitatea ideilor noastre.
Conflictul înseamnă progres. Ți-ai format o părere subiectivă, născută, desigur, din experiența ta dar privită doar din persepctiva în care tu te afli. Conflictul îți dă șansa unei viziuni lărgite, de ansambu. Îți dă ocazia să îți îmbogățești ideea, să o schimbi cu alta mai bună, să îi identifici defectele și calitățile sau să te convingi că într-adevăr, în acest caz, pentru tine, soluția ta este cea adecvată.
Ideile și părerile se nasc din noi, din ceea ce am învățat, din ceea ce suntem, din ceea ce cunoaștem. Ideile și părerile sunt volubile, se transformă după noi, cresc odată cu înălțarea noastră. Niciodată lucrurile nu se întâmplă invers. Mă întreb atunci de ce ne apărăm cu atâta îndârjire viziunile, ca și cum am proteja cu prețul vieții, o parte din ființa noastră, ca și cum ne-am declara învinși în fața imensității de cunoștințe pe care avem mereu șansa de a le acumula, ca și cum am refuza cu încăpățânare să fim vreodată mai mult decât suntem în această clipă, în acest loc limitat din spațiu?!
Conflictul înseamnă evoluție, dezvoltare, învățare. Conflictul îmbrățișează diferitul și îl integrează senin în Univers. Depinde doar de tine dacă ai venit aici ca să te bucuri de șansele pe care le primești în viață sau dacă îți dorești doar un singur lucru: să ai tu dreptate.
Add Comment