Cine sunt eu? Bună, mă numesc Mădălina Oana!

Mă simt norocoasă. Așa îi consider, de altfel, pe toți cei care ajung la maturitate să practice meseria care le place și care li se potrivește. 14 ani este o vârstă prea fragedă pentru a te cunoaște suficient încât să poți face o alegere avizată și responsabilă asupra ceea ce va reprezenta viitorul tău profesional. Din păcate, nici sistemul nostru educațional nu te ajută foarte mult în acest sens. Astfel, mulți dintre noi ajung să se descopere târziu, după multe încercări. Alții, poate niciodată.

La 14 ani, eu alegeam Liceul Pedagogic ”Sabin Drăgoi” din Deva, dublă specializare: învățători-educatori, același liceu unde învățaseră mama, tata și sora mea. Deși probabil nu am conștientizat atunci, această alegere mi-a deschis drumul către viitor. Aici am descoperit nevoia mea de a îndruma, nevoia mea de a traduce o lume fascinantă dar uneori atât de complicată, unor ochișori care mă priveau curioși din băncile prea mari și serioase câteodată, aici am învățat cum să organizez orice proces pe care îl voi avea de parcurs pe mai departe, aici m-am îndrăgostit iremediabil de psihologie.

Astfel că, în anul 2000, începeam cursurile Facultății de Sociologie și Psihologie, specializarea Psihopedagogie Specială, din cadrul Universității de Vest Timișoara, principala formare pe care am primit-o și care a pus bazele următoarelor mele transformări.

Masterul a venit puțin mai târziu, între 2007-2009, când eram deja angajată și exploram curioasă universul care mi se așternuse înainte. Am studiat programul de masterat ”Consiliere psihologică și educațională” din cadrul Universității Spiru Haret și astfel îmi îndreptam atenția spre domeniul care mă pasiona cel mai mult.

Curiozitatea cred că este una dintre calitățile mele cele mai dragi și datorită ei nu am renunțat nicicând la a învăța și a mă specializa. Am participat la multe conferințe și simpozioane cu participare internațională din domeniul psihologiei și educației, am urmat cursuri de formare obținând certificate de Formator, Formator de formatori, Manager de proiect, Mediator și Antreprenor. M-am implicat în organizarea multor proiecte educaționale în colaborare cu diferite instituții ale statului. Îmi place foarte mult să fiu la curent cu noutățile din domeniul meu de interes, citind cărți de specialitate, articole, studii, site-uri ale mentorilor și autorilor mei preferați. Cred foarte tare că nu există o vârstă la care încetezi să mai înveți și că lumea aceasta este atât de fascinantă, de vastă și de complexă încât nu-ți oferă nicio altă variantă decât să-ți menții mereu curiozitatea vie.

În anul 2007 mi-am luat atestatul de liberă practică, devenind astfel Psiholog Practicant Autonom înscris în Registrul Unic al Psihologilor cu codul personal 04027.

Experiența mea profesională începe în anul 2004, odată cu terminarea facultății, atunci când m-am angajat ca psihopedagog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Hunedoara, la un centru de asistență specială pentru copil și familie, unde aveam ca principale atribuții evaluarea, diagnosticul psihopedagogic și intervenția recuperatorie. Am lucrat în acea perioadă cu multe familii care aveau o situație financiară precară și care se confruntau cu diverse deficiențe ca: autism, sindrom Down, deficiențe mintale, locomotorii, hipoacuzie, ambliopie sau tulburări emoționale, de comportament, etc.

În anul 2008 am revenit în sistemul educațional și până în anul 2011 m-am angajat ca profesor psiholog la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, unde am avut ca atribuții  elaborarea de suporturi metodologice pentru consilierea individuală și de grup, inițierea unor cursuri de formare pentru cadrele didactice (diriginți, psihologi), elaborarea/achiziționarea de instrumente de lucru pentru activitatea proprie și pentru psihologii din cabinete, studii prospectiv-anticipative privind nevoile educaționale ale județului, participarea în cadrul echipei operative CJRAE la rezolvarea cazurilor existente, fundamentarea psihopedagogică a planului de școlarizare, etc.

Din anul 2011 mi-am luat destinul în propriile mâini și mi-am deschis Cabinetul Individual de Psihologie în cadrul căruia activez și în prezent.

Experiența mea profesională nu se termină însă aici. Începând cu anul 2011 și până în prezent am început să lucrez în cadrul unor proiecte finanțate cu fonduri europene, ca inițiator sau colaborator/angajat, având poziții ca: responsabil proces – coordonator tehnic general, expert psiholog, consilier orientare carieră, expert consiliere, specialist relații publice.

Între anii 2011 și 2014 am fost profesor de științe socio-umane în cadrul Liceului Civitas din Deva.

Pentru că mi-am descoperit pasiunea de a scrie, din anul 2017 am început să administrez un blog personal și să public săptămânal articole de interes general într-o publicație locală și pe un site de știri județene.

Din martie 2019 am decis să explorez orizonturile consilierii psihologice online, un domeniu încă nou dar, având în vedere situația mondială actuală, atât de necesar și important.

Bună, mă numesc Mădălina Oana! Ce mă recomandă? Aș spune curiozitatea și nevoia de a privi spre o lume cu cât mai puține răni sufletești, o lume în care unui zâmbet cald să nu-i fie chiar atât de greu să fie purtat zilnic pe fețele noastre. Dacă pot să te ajut, eu te aștept aici!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skype us: